Kültürlerarası Diyalog Yoluyla Diyarbakır Müzesi'nin Kapasitesinin Geliştirilmesi
Başlangıç Tarihi | : | 1 Ocak 2011 |
Bitiş Tarihi | : | 31 Aralık 2011 |
Diyarbakır Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği, Diyarbakır Müzesi ve Victoria & Albert Müzesi'nin (İngiltere/Londra) işbirliğiyle yürütülen proje, Avrupa Birliği finansıyla gerçekleştirildi.
Kültürlerarası diyalog, Diyarbakır Müzesi'nin uluslararası standartlarda hizmet vermesi ve kapasitesinin arttırılması amacıyla gerçekleşen projede, müze uzmanlarının ve dernek üyelerinin taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve sergilemesi konusunda yöntem ve tekniklere dair kapasitelerini geliştirerek, bilgilerinin arttırılması, yürütülmekte olan Diyarbakır İçkale Müze Projesi’nin daha sağlıklı ve uluslararası standartlarda bir müze olması amaçlanmıştır. Bu kapsamda, Diyarbakır ve bölge müzelerinden uzmanların katıldığı bir eğitim çalışması yapıldı. Sonrasında aynı ekiple Londra’da bulunan müzelerde, müze yönetimi, yönetişim, müzelerde koleksiyon yönetimi, sergi, tanıtım ve pazarlama gibi konularda seminer, eğitim ve atölyeler yapılarak, müze ve kültür varlıklarının korunma örneklerini yerinde izleme olanağı yaratılarak bilgi ve deneyim artırıldı.
Projenin bir diğer ayağı olan çocuk çalışmaları kapsamında Diyarbakır Sur İlçesi’nde, 12-14 yaşlarında 70 çocuğa kentin tarihi, kültürel ve doğal değerlerinin korunması hakkında bilgi verilirken, “Benim Müzem” temasıyla hafızanın geçmiş, bugün ve gelecek açısından önemi, kimlikli bireyler ve toplum olabilme konusunda bilgi aktarımı yapılarak, çocukların kendi müzelerini ve hafızalarını aktarıp, belgeleyebilecekleri faaliyetler gerçekleştirildi. Bunun devamında Victorya & Albert Müzesi Childhood Müzesi ve derneğimiz uzmanlarının kolaylaştırıcılığında çocuklarla bireysel tarihlerini anlattıkları video çalışması yapıldı. Aynı çalışma Londra’da yaşayan Türkiyeli 15 çocukla da gerçekleştirildi. Projenin son etkinliği olarak, çocukların bireysel tarih anlatımları üzerinden ürettikleri materyal ve görseller Diyarbakır ve Londra’da sergilendi. Bu sayede Diyarbakır ve Londra’da yaşayan çocuklar birbirlerine hafızalarını aktararak, kişisel tarihlerini ve kültürel değerlerini tanıtma olanağı elde ettiler. Proje sonunda alınan eğitim sunumlarının ve yapılan aktivitelerin yer aldığı bir kitap yayınlanarak, Diyarbakır Müzesi ve DKVD üyelerinin deneyimi, diğer müze çalışanlarıyla da paylaşıldı.